Stress

We hebben er allemaal wel eens te maken, met spanning of stress, het hoort dan ook bij het leven. Maar er zijn wel grote verschillen tussen gezonde en ongezonde stress. Gezonde spanning ervaar je bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek of als je een presentatie voor een grote groep moet geven. Deze gezonde stress zorgt er dan ook voor dat je op dat moment goed en geconcentreerd kunt werken, maar ook dat je alert kunt reageren. Alleen gaat deze gezonde stress vanzelf weer wag als het niet meer nodig is.

Maar dan heb je ook ongezonde stress: langdurige stress. Deze is komt vaak voort uit een vervelende gebeurtenis. Ook als je moeite hebt met grenzen stellen en iedereen altijd tevreden wilt houden, kun je langdurige stress ervaren (en afstevenen op een burn-out). Langdurige stress is niet goed voor je. Want stress verhoogt namelijk je cortisolspiegel en dat is weer slecht voor je immuunsysteem.

Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevolgen en lopen lang door met stressklachten. Dat komt ook vaak doordat ze deze klachten pas later ervaren.

Ervaar je veel stress of ben je vaak gespannen? Neem dan contact met mij op en vertel mij jouw verhaal.

Je lichaam heeft de tijd nodig om te kunnen herstellen van alle stress. Want het is flink aan het werk geweest. Als stress lange tijd aanhoudt, vaak voorkomt of te heftig is, dan heeft je lichaam niet de mogelijkheid om tussendoor te kunnen herstellen.

In therapie is het volgende heel belangrijk: Wat veroorzaakt bij jou stress? Hoe ga jij met deze situatie om? En hoe zou je anders met deze situatie om kunnen gaan zodat je geen stress ervaart?

Neem contact met mij op
Bel mij of vul mijn contactformulier in als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat je vraag, klacht of probleem is, ik help je graag.